top of page
Search

Episode 5: Kalkuler, handlelister og verktøy - by Designifix

Updated: Mar 2, 2021

Temaet i denne episoden er kalkuler, handlelister og verktøy. Ikke undervurder verdien av å planlegge handlelisten nøye for sannheten er at det kan oppstå unødvendige problemer dersom du ikke har plantegning eller korrekte målinger av et rom (se episode 3: Plantegning) eller dersom du ikke har bestemt deg for hva du trenger på forhånd. Det er alt for lett å overskride budsjettet uten god planlegging før handle turen.


Her er noen gode tips:

  • Skriv en liste med alt du trenger i henhold til arealet, for produkter som maling, fliser og parkett. Finn de rette prisene på produktene og lag en totalsum.

  • Ha i bakhodet at det trengs flere lag med maling og gründing hvis du ønsker en lysere farge enn den eksisterende (eks.: male hvit over mørkeblått).

  • Se på møbler og finn ut hvilke du ønsker å kjøpe, deretter legger du prisen i total kostnaden – det er alltid en god idé.

Når du har en totalsum, er det lurt å legge til 30 % på toppen som buffer. Nesten alle prosjekter koster mer enn opprinnelig estimat. Hvis du tar høyde for det, unngår du en kjedelig overraskelse på slutten av prosjektet.

Er totalsummen for høy? Da må du ta en ny runde og finne billigere materialer, eller velge noe vekk og eventuell vente til du har nok midler.

Hvis du ønsker å bruke en entreprenør, kan du forhøre deg med dem om material tilbud. Da kan det være lurt å finn ut om de vil bruke materialer du kjøper, eller om du må kjøpe det gjennom dem.

Planlegg nøye, mål alt to ganger, og ta sikkershetsbuffer! Se på nettet eller gå i butikk for å finne priser.

Når du har fått oversikten over hvilke oppgaver som skal gjøres og vet hvilke oppgaver du ønsker å gjøre selv, kan du begynne å kjøpe materialene.

Før du kjøper møbler og byggematerialer, er et lurt å undersøke og velge de beste alternativene for ditt budsjett.


Materialer er delt inn i følgende kategorier:

  • Premium materialer - er kvalitets materialer som tregulv og steinfliser, eller designer materialer som gir verdi til ditt hjem.

  • Vanlige materialer – er produkter med god kvalitet, men billigere enn Premium produkter.

  • Tilbudsvarer – er du tidlig ute med planleggingen, har du anledning til å gjøre et kupp på innkjøp av materialer. I løpet av året finnes det mange salgs perioder hvor du kan gjøre kupp på både byggematerialer eller møbler.

Når du har funnet møbler, materialer og maling må du tenke på verktøy.

Verktøyene representerer en essensiell del av oppussingen. Et grunnleggende verktøysett for bør omfatte følgende:

· Sikkerhetsbriller

· Målebånd

· Hansker

· Hammer (og spikker)

· Skrutrekker (og skruer)

· Boremaskinen

· Drill

· Sandpapir

· Maling børster

· Tang

· Skiftenøkkel

· Trappestige

· Sag

· Skjæreplate

Vurder budsjettet ditt, og velg den beste kvaliteten du har råd til.

Nå er det bare å gå på handletur. Handlelister er viktig for å holde kontroll på kostnader og gjøre det enklere for deg å handle i henhold til budsjettet.

Følg i med neste ukes episode hvor vi fokuserer på hoved utfordringene som gjør at 1 av 4 nordmenn går i opppussingsfellen. Del gjerne episoden med dine venner.


9 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page