Hittil har vi snakket om planlegning, tips, råd, huskelister og hvordan dele opp arbeid i håndterbare porsjoner. I de neste episodene skal vi snakke om arbeidet med entreprenører og hele prosessene rundt dette fra A til Å. I dagens episode, skal vi gå gjennom startfasen. Du vil få en innføring i anbudsprosessen, hva som skiller entreprenørene fra hverandre og hvordan du kan håndtere utfordringer.
1. Finn entreprenører i området
Valg av entreprenør er veldig viktig ettersom du må sikre en god avtale og profesjonelt kvalitetsarbeid. Dette steget er kritisk ettersom det vil påvirke store deler av oppussingsprosessen.
Du bør starte og se etter en entreprenør uker eller måneder før du forventer at arbeidet skal starte.
2. Oppdragsbeskrivelse
Anbudsrunden kan være komplisert spesielt hvis du ikke er helt sikker på hva som skal til for å få ønsket kvalitet. Du må ha en detaljert og velformulert kravspesifikasjon som skal fortelle bedriften om dine ønsker om kvalitet på materialer og arbeid, deadlines og budsjett.
Høres dette overveldende ut? Her kommer noen tips for hvordan du kan lage et godt anbud:
Det første du må gjøre er å beskrive arbeidet du ønsker utført
Legg gjerne ved tegninger med måling og bilder
Gi en tidsramme for når du vil ha arbeidet utført
Beskriv ønsket kvalitet
Spesifiser hvis du vil ha fast pris
Få med kontaktinformasjon og adresse
Gi entreprenørene en frist for svar
Vær spesifikk og ikke undervurder denne etappen fordi bedriftene kommer til å gjøre sine kalkuler basert på din kravspesifikasjon. En annen ting som er viktig er å forhandle frem en pris for uforutsette utfordringer (fukt, skader, skjulte feil). Sett gjerne en ekstra buffer til dette.
3. Få inn flere tilbud
Har du en god og presis oppdragsbeskrivelse, blir det enklere å sammenligne tilbudene du henter inn. Bruk google, «mittanbud» eller «anbudstorget», for å finne entreprenører. Du bør få svar fra flere aktører, slik at du har flere tilbud å sammenligne med.
4. Sammenlign tilbudene
Det er enkelt å sammenlikne anbud i forhold til hverandre og forskjellen på kostnad, når du sender samme kravspesifikasjon til alle. Uten den, blir det som å spille i lotteri.
Noen entreprenører kalkulerer med materialer, andre uten, noen inkluderer moms, andre gjør ikke det.
Hvis entreprenøren belaster deg 15 % mer, men kan gjøre prosjektet på to uker istedenfor en måned, kan det være verdt å betale denne prisen.
Det er lurt å tenke igjennom hva du verdsetter mest: tid eller penger? Ranger gjerne anbudene etter disse kriteriene. Det er viktig å få minst tre anbud slik at du får en god oversikt over hva ditt prosjekt koster. Finn ut hvorfor anbudene varierer. Hvorfor belaster en entreprenør deg med 20 % mer enn en annen? Er det forskjell på kvalitet? Utførelse? Materialer? Tid? Hvis det ikke er noen tydelig grunn til å betale mer, er det mest sannsynlig ikke noe vits å velge den entreprenøren, men husk at høyere kostnader også kan bety bedre kvalifiserte entreprenører...
Designfix kan hjelpe deg med hele anbudsprosessen og slik at du kan ta gode valg og bli trygg på at du vet hva du får for pengene.
I neste episode skal vi snakke om kontrakt og valg av entreprenør. Følg med på sosiale media og del gjerne med noen som trenger hjelp.
#designifix #masterplanbydesignifix #masterplan #innovation #innovasjonsbedrift #renovering #innredning #interiørdesign #interiordesign #interiørdesigner #projectmanagement #oppussingsfeller #tipstilrenovering #vellyketrenovering #vellykketplanlegging #unngåoppussingsfeller #drømmehuset #dreamhouse #renoveringdrømmehuset #renoveringoginnredning #oppussing #oppussingsprosjekt #oppussingstips #stavanger #planleggrenoveringoginredning #serienomoppussingsfellenbydesignifix
Comments