top of page
Search

Episode 14: Fargekombinasjoner, fargehjul og fargetest

Fargekombinasjoner

Romløsninger og arkitekturen på en bolig er noe man må ta hensyn til når man skal velge farger. Er det en åpen planløsning eller flere små rom?

Hvis boligen har en åpenplanløsning og rommene glir sammen, kan fargen på et rom påvirke inntrykket på alle.

Om du ønsker et sprekere rom kan du ta i bruk aksent vegger med en annen farge eller tapet som bryter opp rommet. Tilbehør som tepper, møbler og kunstverk må tas i betraktning om du vil ha en aksentvegg.

60-30-10-regelen kan brukers for å skape en rød tråd. Denne regelen sier at 60% av veggene, møblene og tilbehør i et rom bør være i samme farge, 30% bør være i en annen og de resterende 10% utgjør det tredje fargevalget.

Fargehjul

Fargene ovenfor hverandre på et fargehjul kalles komplementærfarger. Ved å kombinere disse vil du få et sprekt og lekent utseende.

Farger som er stilt vedsiden av hverandre kalles analoge. Når du kombinerer analoge farger vil det gi rommet en behagelig og harmonisk følelse.

De tre fargene i endene av en trekantformasjon over fargehjulet kalles triadisk. Ved å kombinere disse vil det skape et energisk og levende uttrykk, men bruk dem med omhu da det fort kan virke overveldende om man ikke setter dem sammen på en gjennomtenkt måte.

For å lage et delt komplementært fargevalg, velg en farge på fargehjulet og finn den komplementære fargen, men i stedet for å bruke den, bruker du fargene på hver side av den. Denne ordningen gir visuell kontrast, men mindre spenning enn den komplementære ordningen.

Det firkantede fargevalget består av fire farger som er gjevt fordelt rundt fargehjulet.

Rektangelfargekartet består av to komplementære farger. Når du tar i bruk denne kombinasjonene bør en farge være dominerende.


Farge test Det er viktig å teste farger før du bruker dem i et rom. Etter å ha valgt farger kan det være lurt å kjøpe fargeprøve i butikken. Kjøp gjerne ønsket farge samt en tone lysere og en mørkere for å sammenligne etter at malingen har tørket på veggen. Du kan male direkte på 1m2 vegg eller på hvitt papir. Vent minst 48 timer før du bestemmer deg, slik at du ser hvordan fargen forandrer seg etter lysforhold. Deretter kan du kjøpe maling for hele rommet. Begynn med å male taket, etterfulgt av vegger og avslutt med treverk/lister. For å få en fin kant der to farger møtes, er det lurt å bruke maskeringstape. Å jobbe fra et vindu mot hjørnene med store ruller kan fungere bra. Prøv å ikke ta pauser før en hele veggen er ferdig.

Her avslutter vi siste episode av "Design, stiler og inspirasjon" for i år. Følg med til neste år for mer tips og inspirasjon til oppussing.54 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page