top of page
Search

Episode 14: Papirarbeid og lovpålagte reguleringer

I tidligere episoder har du lært om hvordan man starter opp et oppussing prosjekt, hvordan planlegge og hvordan ansette en entreprenør. I de neste episodene skal vi gi deg en innføring innen papirarbeid og lovpålagte reguleringer.

Ikke alle oppussing prosjekter krever papirarbeid eller involverer lovpålagte krav, det er ditt ansvar å finne ut av dette. Sjekk reglene før oppstart da dette vil hjelpe deg å unngå potensielle feller.


1. Små forandringer – Du kan gjøre små dekorative endringer av interiøret i huset, uten at du trenger tillatelse eller lisens. For å være sikker kan du sjekke byggeforskriftene.

2. Strukturelle / fasade endringer – Du må søke om tillatelse/dispensasjon i kommunen og bestille bygg inspisering før du kan gjøre strukturelle- eller fasade endringer, slik som rivning av vegger eller utvidelse av hus. En entreprenør eller arkitekt, kan håndtere søknadsprosessen for deg.

3. Elektro - Elektrisk arbeid må alltid gjøres av en profesjonell og av en sertifisert elektriker som har tillatelse til å utføre arbeidet på en trygg måte (se episode 13 for mer informasjon).

4. Rørlegging - Vi anbefaler at du skaffer deg en lokal autorisert rørlegger. Erstatning av alle rør i hjemmet kan være nødvendig spesielt hvis hjemmet ditt er mer enn 30 år gammelt.

5. Bråk, støv og forstyrrelse – Med mindre du skal gjøre kosmetiske forandringer kan bråk bli et stort irritasjons moment for naboene. Det kan hende at du må søke om tillatelse hvis du bor i et borettslag. Styre i borettslaget vil informere deg om alt du trenger å vite og hvordan utføre arbeidet trygt.

6. Lovpålagte krav - Lovpålagte krav for hjemme oppussing omfatter alle former for repareringer og oppgraderinger, men kan variere etter type arbeid og hvem som gjør dem.


· Rimelige arbeids tider: Dette er vanligvis fra 07:00 til 19:00 på ukedager.

· Støv og røyk: Du må passe på at støv og røyk er holdt til et minimum nivå. Hvis du ikke klarer dette, kan naboer sende klager til kommunen.

· Avfall: Kast farlig avfall, potensielt giftige materialer i samsvar med lokale retningslinjer for avfallshåndtering. Hvis du ikke gjør dette kan du få en stor bot.

· Kvalifisert entreprenør: Du kan få bot hvis du ikke har en sertifisert entreprenør eller fagmann til å utføre arbeidet (mer info på episode 8-9 -13).

· Tillatelser – Hvis du ikke har tillatelser og godkjenning fra kommunen, kan du få bot.

· Forsikring – Hvis entreprenøren ikke har forsikring, kan du bli ansvarlig for ulykker på eiendommen din.

· Nabovarsling – Du må varsle naboer før du starter prosjektet.


Hvis du bor i et gammelt hus må du sjekke ytterlig. For eksempel hvis huset ditt er verneverdig. Hvis du har arvet huset av en slektning kan boligen komme med bestemmelser som ikke kan endres.

Følg oss på sosiale medier for neste episode og del gjerne med familie og venner.



4 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page